Yerel Gündem Haber Girişi : 07 Eylül 2023 11:22

YALOVA'DA ARONYA HASAT ŞENLİĞİ YAPILDI

Yalova'nın Altınova ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen organik aronya üretiminin hasat şenliği yapıldı.

2020 yılında Aronya tıbbi aromatik bitkiler sınıfı ve Bakanlığın destekleme kapsamına  alınarak, Türkiye’de ilk olarak 'Organik Sertifikalı' ve 'Coğrafi İşaretli' aronya hasadı 2021 yılı Eylül ayında Yalova’da yapılmıştı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Yalova'nın Altınova ilçesi Karadere köyünde Gönül Elitaş'a ait çiftlikte düzenlenen Aronya Hasat Şenliğine; Yalova Valisi Hülya Kaya, Yalova AK Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemil Demiryürek, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Çiftlikköy Kaymakamı Ömer Bilgin, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, kurum müdürleri, oda başkanları ve konuklar katılım sağladı. Etkinliğe katılanlara; aronya ile yapılmış içecek, dondurma, tatlı ve kurabiye gibi ürünler ikram edildi.

Elitaş “Bende doktorlar diyetisyenler gibi tavsiye ediyorum”

Hasat Şenliğine ev sahipliği yapan Aronya Üretici Gönül Elitaş, İl Tarım Müdürlüğü'nün 2018 yılında verdiği, fide ve sulama desteği ile aronya üretimine 160 kökle başladıklarını söyledi. Amaçlarının aronya meyvesini ve Tıbbi aromatik ürünleri tanıtıp, yaygınlaştırmak olduğunu sözlerine ekleyen Elitaş şöyle devam etti: "“Bahçemizde aronya dikmeye, 1 dekar ile 2018 rahmetli eşimle İl Tarım Müdürlüğümüzün verdiği fide ve sulama desteği ile 160 kökle başladık. 2019 da eşim vefat etti. Aynı sene 4 dekar hibe desteği aldık. 2021’de gübre, ilaç ve organik tarım desteği aldık. Böylece kendimizin katkılarıyla 1.350 kök aronyamız bulanmaktadır. Ürünlerimiz Yalova Coğrafi, Organik Sertifikalı Viking ve Nero cinsindendir.
Aronyalar damlama su tekniği ile sulanıyor. Böylece daha az su kullanmış oluyoruz. Aronyanın tazesi, kurusu, suyu, sirkesi, şarabı, marmelattı, reçeli, çayı, unu yapılarak tüketiliyor. Antioksidan, orac, antisiyouin değerleri benzerlerine göre çok yüksek olması dolayısı ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu nedenle de sağlık meyvesi olarak adlandırılıyor. Herkese, bende doktorlar diyetisyenler gibi tavsiye ediyorum. Benim olmazsa olmazım aronya sizde deneyin. Aronyalar, bir gül, sardunya, ekinezya, lavanta gibi bakım isteyen çiçek niteliğinde çok yılık bir bitkidir. Bu güzel meyveyi ve tıbbi aromatik ürünleri tanıtıp, yaygınlaştırmak amacı ile Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler kadın Girişim Kooperatifini kurduk. Ortak amacımız, sürdürülebilir tarımdır. Hem ekonomik olarak çiftçi kazanacak, hem sosyal olarak birlikten kuvvet doğacak hem de çevre olarak doğaya zarar vermeyecek, her şeyden kaçınılmış olunacaktır. Hepiniz tekrar hoş geldiniz. Hasadımız bereketli olsun.”

 Aronyanın hikâyesi 2012 yılında başladı..

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, 4’nücüsü düzenlenen Aronya Hasat Şenliğinde bir konuşma yaparak, "Yalova Aronyası Hasat Gününü'nün  ilk yılını Merkez ilçe Safran köyünde, ikinci yılını Çınarcık İlçesi Şenköy’de, üçüncüsünü Çiftlikköy İlçesi İlyasköy'de, dördüncüsünü ise bugün burada düzenlediklerini ifade etti.  İl Tarım ve Orman Müdürü  Parıldar,  “Allah nasip ederse önümüzdeki yıllarda da şenliğe dönüşmesini istediğimiz Yalova Aronyası Hasat Günümüzü Yalova'nın her ilçesinde yapmaya devam edeceğiz" dedi.

144 çiftçimize  "Nero ve Viking" çeşidi fidan dağıtıldı..

Yalova'da çiftçi parselinde kurulan ilk Aronya bahçesi üzerinden 6 yıl geçtiğini ve bugün il genelinde 150 çiftçi ile 471 dekar alanda Aronya üretimi gerçekleştirilmekte olduğunu vurgulayan Parıldar, açıklamasını şöyle sürdürdü:  “2020 yılında 7-8 tonluk bir rekolte elde edilmişken bu üretim rakamı 2021 yılında 27 ton, 2022 yılında  96 ton gerçekleştirdik. Bu yıl ise 130-150 ton arası rekolte beklemekteyiz. Bahçelerimiz tam verime geldiklerinde yaklaşık 500 ton ürün alınabilecektir Birim alanda getirisi yüksek ürünlerden birisi olması sebebiyle aronya meyvesinin ilimizin üretim alanlarında yaygınlaştırılması amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan çeşitli projelerle 2017-2022 yılları arasında 144 çiftçimize "Nero ve Viking" çeşidi fidan dağıtılmış ve 359 dekar aronya bahçesi kurulumu için  hibe desteği sağlanmıştır. "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" çatı projesi kapsamında bu yılının sonbahar döneminde uygulanacak olan "Yalova İlinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (Aronya ve Yaban Mersini) Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" ile 25 dekar alan aronya üretimine kazandırılacaktır. Organik Sertifikalı Aronya üretiminin yaygınlaştırılması ve Organik Aronya üretici sayısının artırılması çalışmalarımız devam etmektedir. Yalova'da üretimi her geçen gün artan Aronya üretim alanlarının önümüzdeki süreçte tümünü organik tanıma geçirmeyi hedefliyoruz. Bu yılda da yine Bakanlığımızın desteğiyle uygulanan "Organiğin Hası, Yalova Aronyası Projesi" ile birlikte 45 üreticimize ait 200 dekar alanda sertifikasyon desteği verilmiştir. Organik geçiş sürecini tamamlayan 14 çiftçimize laboratuvar analizi desteği de sağlanarak Organik Ürün Sertifikasını bugün üreticilerimize vereceğiz. İl Müdürlüğümüzün çalışmaları neticesinde 2020 yılında Aronya tıbbi aromatik bitkiler sınıfına ve Bakanlığımızın destekleme kapsamına da alınmış durumdadır. Ayrıca Türkiye’de ilk olarak "Organik Sertifikalı" ve "Coğrafi İşaretli" Aronya hasadı 2021 yılı Eylül ayında Yalova’da yapıldı. Yürüttüğümüz çalışmalarda aronya meyvesinin ilimizin ekolojik koşullarında meyve irilik, verim ve biyokimyasal özellikleri bakımından farklılaştığı tespit edilmiştir. İl Müdürlüğümüzün başvurusu ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışmalarımız neticesinde aronyanın bu özellikleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 24 Haziran 2021 tarihinde "Yalova Aronyası" adıyla coğrafi işaretle tescil edilmiştir. Yalova Aronyası Coğrafi İşaret ve Organik Sertifika ile nitelik kazanmış olup tüm aronya alıcılarının dikkatinin Yalovalı aronya üreticilerinin üzerine çekilmesine vesile olmuştur. Üreticilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirerek rekabetçi bir fiyat ve kalite anlayışı içerisinde üretimlerini sürdürmektedirler."

Kividen sonra Yalova Aronyası bölgenin "24 ayar altını" olarak Yalova'ya kazandırıldığınıda sözlerine ekleyen Parıldar, "Yalova Aronyası, üreticilerimizin önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir. Aronyanın içeriğindeki antosiyanin maddesinin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kalp ve damar rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etkilerinin bulunduğunu, hücre yenilemesini sağladığı bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarla da belgelenmiştir. Aronyanın yaş meyve olarak tüketilmesi yanında kurutularak tüketilmesi kurabiye, yoğurt, pestil, cezerye gibi ürünlerle birlikte kullanımı konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Aronyanın meyve suyu, çay, aronyalı dondurma şeklinde de tüketilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar ile her geçen gün artan aronya talebinin yanı sıra, üretim alanları da hızla artmaktadır" dedi.


Yalova Özel İdaresi tarafından başvurusu yapılan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen, Üzümsü Meyvelerle Yalova'da Kır Kent El Ele Projesi’ni Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirdiklerini belirten Parıldar, “Bu proje ile kivi başta olmak üzere karamürver, aronya ve çilek gibi üzümsü meyvelerin üretiminin yoğun şekilde gerçekleştirildiği Yalova'da bu ürünlere yönelik meyve suyu üretim tesisi kurulması ve 10 dekar yeni Aronya bahçesi kurarak sosyal yardım alanlar öncelikli olmak üzere belirlenecek işsiz genç ve kadınların buradan gelir elde etmesini amaçlamaktayız. Her türlü desteği vererek işsiz genç ve kadınların buradan gelir elde etmesini amaçlıyoruz. 7 Eylül’de Yürüyen Köşkte "İpek Yolunda Bir Akşamüstü Molası 2. Aronya Günleri" programımıza hepinizi davet ediyorum.” ifadelerini kullandı. Parıldar, “Bu gün hasat için geldiğimiz bahçenin sahibi Gönül hanımında üyesi olduğu ve Aronya üreticilerimizin 2022 yılında kurdukları "Sınırlı Sorumlu Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Gelişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile örgütlenmiş olması sektörü daha güçlü hale getirecektir. Kooperatif tarafından başta kooperatif üyesi üreticilerden alınan aronya meyveleri taze ve işlenmiş şekilde toptan veya perakende olarak tüketicilere satışa başlanmış durumdadır. Kooperatifimizin kurulmasında emeği geçen tüm üreticilerimize Başkan ve yönetim kurulu nezdinde teşekkürlerimizi sunuyorum" diye  konuştu. Parıldar, kooperatif faaliyetlerinde her türlü desteği verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini belirterek,  tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz, harmanda yüzü ak olan değerli çiftçilerin ürününün bol, kazancının ise bereketli olmasını temenni etti.

TARSİM sigortasını mutlaka yaptırın..

2020 yılında başlayan pandemi ile gıda yani tarım çok büyük bir önem kazandığını ifadelerinin kullanan Parıldar, “Ekilmedik bir karış yerin kalmaması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Üreten herkesin yanındayız. Çiftçilerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Emeklerinin karşılığını almalarına yardımcı olacağız. Gelecek tarımda olduğu için tarımda kullanılan topraklarımıza gözümüz gibi bakmalıyız.” dedi. Üretim aşamasında kendilerini güvenceye almak ve faaliyetlerini daha güvenli yapmaları için çiftçileri  TARSİM sigortası yaptırmaya davet eden Parıldar, “Bu Hasat günümüzün Yalova Aronyasının ve Yalova'mızın tanıtımına katkı sağladığı Yalova'mıza bir marka değeri kazandırdığı inancındayım. Bu vesileyle organizasyonda emeği geçen başta bahçe sahibi Gönül Hanıma ve diğer üreticilerimiz olmak üzere  Valimize, Yalova ve Altınova Belediyelerimize, İl Özel İdaresine, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Uygulama Oteline, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına her bir paydaşımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Aronyanın tanıtımı konusunda elinden geleni yapacağını söyleyen Vali Hülya Kaya,  “Bu işin tanıtılması konusunda elimden gelen tüm desteği vereceğime dair söz veriyorum. Bu inanılmaz gayretleriniz ve başarı hikayenizden dolayı da buradaki bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu birlikteliğimiz devam eder. Bir projenin belli bir noktaya gelebilmesi emek ister. Ama ondan sonraki süreç de daha fazla emek ister. Sürdürülebilirlik noktasında her bir adım emek ister. Ben de bu yolda sizlerle beraber yürüyeceğime söz veriyorum. Umarım buradaki çalışmalar yurtdışına da açılır. Yurtdışında özellikle antioksidan olarak kullanılan bir ürün. Biz bunun pazarlamasını ve tanıtımı bundan sonra hep birlikte üstleneceğiz. Özellikle YTSO’dan bunu rica ediyoruz. İnşallah çiftçilerimizin emeklerini alması için elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

Vali Kaya, “Hem çiftçi hem de Yalova kazanacak.”
Yalova Valisi Hülya Kaya, Aronya Hasat Şenliğinde yaptığı konuşmada 2017 yılında başlayan aronya çalışmalarının bugün 150 tonluk bir rekolteye ulaştığını ifade ederek “Bu inanılmaz bir rakam. Bu ürünün bir yetişme süresi var. En az 3-4 yıl verim alabilmeniz için beklemeniz lazım. Bu 4 yılın sonunda biz 150 tona ulaşmışız. Yalova çok az toprağı olan bir il. Daha çok orman, yapılaşma ve özellikle de kaçak yapılaşmanın çok olduğu bir bölgede inanılmaz güzel bir çözüm. Hem çiftçi hem de ilimiz kazanıyor. Yalova'yı dışarıda tanıtabileceğimiz bir ürün ortaya çıkmış" şekline konuştu.

Aronya Hasat Şenliğine katılan protokol tarafından çiftçilere sertifika verilmesinin ardından hasat duası yapılarak Vali Hülya Kaya ve şenliğine katılan davetliler Aronya Üreticisi Gönül Elitaş’ın bahçesinde aronya hasadı gerçekleştirdi.